435/26-1 - NBDS 32 Blauwe Brabander sneltreinloc

435/26-1 - NBDS 32 Blauwe Brabander sneltreinlocomotief

Deze serie sneltreinstoomlocomotieven behoorden tot de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS).

De NBDS bestelde in 1907 als eerste spoorwegmaatschappij in Nederland sneltreinlocomotieven met de asindeling 2C, welke in 1908 door Beyer, Peacock and Company werden geleverd met de bedrijfsnummers 30-35. De andere Nederlandse spoorwegmaatschappijen namen pas twee jaar later dergelijke sneltreinlocomotieven in dienst.

De locomotieven voldeden volledig aan de verwachtingen: tot boven het normale gewicht verzwaarde treinen op tijd vervoeren en vertragingen inrijden. De post moest immers op tijd in Berlijn zijn en de aansluiting op de mailboot in Vlissingen moest worden gehaald. De kleur van de locomotieven was blauw, afgezet met verschillende kleuren biezen. De dom was eveneens blauw gehouden. Hun evenwichtige uiterlijk en mooie kleurstelling wekte eenieders bewondering op. Ze werden al spoedig door hun kleur en de route via Noord-Brabant de Blauwe Brabanders genoemd.

De NBDS bestelde deze locomotieven voor de mailtreinen van Vlissingen via haar eigen lijn tussen Boxtel en Wesel naar Oberhausen en Haltern. Door de Eerste Wereldoorlog kwam aan deze verbinding helaas een einde. De NBDS leidde daarna een kwijnend bestaan en werd uiteindelijk overgenomen door haar grootste concurrent StaatsSpoorwegen (SS).

In model leeft de Blauwe Brabander echter voort als hoogwaardig messing model in spoor 0.

© 2019 Philotrain
Handcrafted Fine Scale Brass Models