2658/1 - SNCF stoomlocomotief 230 D9 "Dunkerque" van Fulgurex

SNCF 230 D9 "Dunkerque"
De 230 Nord 3.513 tot 3.662 zijn gemengde stoomlocomotieven van la Compagnie des Chemins de Fer du Nord. Zij werden in 1906 door Mr. Du Bousquet, de hoofdingenieur van de Nord, ontworpen. De eerste 12 machines werden in de werkplaatsen van de Nord gebouwd. Tot 1935 werden deze loc’s zonder oververhitter ingezet. De loc’s welke na 1911 zijn geleverd, werden af fabriek uitgerust met een oververhitter die de prestaties aanzienlijk verbeterde en water en brandstof bespaarde. Daarom werd de eerste serie machines vanaf 1935 ook van een oververhitter voorzien.

De kunstwerken en hoofdlijnen van de Compagnie du Nord maakten het nog niet mogelijk om zware, krachtige locomotieven in gebruik te nemen die veel gewicht konden trekken. Ondertussen bestudeerde en bouwde de Compagnie du Nord machines die sneltreinen van meer dan 350 ton konden trekken met frequente stops.
De inzet van deze locomotieven was tot 1923 in de eerste plaats het trekken van de CIWL sneltreinen zoals de “Méditerranée Express” en andere hoofdas verbindingen. Met de komst van de Pacific loc’s werden deze machines naar het tweede plan geschoven.
Op 1 januari 1938 werden ze bij de SNCF opgenomen als 230 D1 t/m 149.

Oorspronkelijk bedoeld als een tussenmodel, een compromis dat voorafging aan de Pacific Nord locomotieven, zou dit type uiteindelijk een lange carrière tegemoet gaan. De laatste loc’s uit deze serie werden pas in 1960 terzijde gesteld. De SNCF 230 D9 is bewaard gebleven in het Spoorwegmuseum te Mulhouse.
Bron: Wikipedia

Model
Het handvervaardigde messing spoor 0 model van de SNCF 230 D9 van Fulgurex heeft  stroomafname via de loc en verlichting voor en achter die wisselt met de rijrichting. De rijeigenschappen zijn uitstekend. De loc is voorzien van fine scale wielen, werkende modelschroefkoppelingen en verende buffers. De donkergroene loc heeft fijne ketelringen en de juiste opschriften. De loc verkeert in onberispelijke staat. De originale verpakking is aanwezig.

 

© 2022 Philotrain
Handcrafted Fine Scale Brass Models