108B + 109B HTM set Buitenlijner motorwagen 79 + bijwagen 110

De Gele Tram was, met name in Leiden, de naam van de Nederlandse interlokale tram die tussen 1925 en 1961 de dienst onderhield van Leiden via Wassenaar naar Den Haag. De lijn werd geëxploiteerd door de Haagsche Tramweg-Maatschappij en vanaf 1927 door de N.V. Gemengd Bedrijf Haagsche Tramweg-Maatschappij, beide bekend onder de afkorting HTM.
De naam Gele Tram diende ter onderscheiding van de Blauwe Tram van de NZH, die rond Leiden de stadstram en de lijnen naar Den Haag en Scheveningen via Voorschoten, naar Haarlem en naar Katwijk en Noordwijk onderhield.
De Haagse tram had naast het stadstramnet een drietal lijnen buiten de gemeente Den Haag, de zgn. Buitenlijnen. Zij hadden geen lijnnummers, maar werden aangeduid met een "I" voor Interlokaal.

  • Tramlijn I-1: Den Haag – Rijswijk – Delft v.v.
  • Tramlijn I-2: Den Haag – Wassenaar – Leiden v.v.
  • Tramlijn I-3: Den Haag – Rijswijk – Voorburg v.v.

Van de dertig motorwagens zijn er twee bewaard gebleven: de HTM 57 en 58. De 57 is in de stijl van de jaren '50 onderdeel van de HTM-collectie in het HOVM (Haagse Openbaar Vervoer Museum) en vormt een tramstel met de bijwagen 118.
De Haagse Buitenlijnmotorwagen 58 is na vele omzwervingen in beheer gekomen bij de Tramweg-Stichting. Sinds begin 2008 verblijft de wagen in Den Haag, waar hij regelmatig op de baan komt.
Bron: Wikipedia en Tramwegstichting

Model

De handvervaardigde modellen van de HTM 79 en HTM 110 zijn geheel gebouwd uit messing, met  fine scale wielen. De motorwagen is op beide draaistellen aangedreven.

De motorwagen HTM 79 en bijwagen HTM 110 worden uitsluitend als set verkocht!

 

© 2022 Philotrain
Handcrafted Fine Scale Brass Models