76B - NS 3502-II stoomloc ex SBB

De serie NS 3500-II was een serie stoomlocomotieven van de Nederlandse Spoorwegen (NS), welke tweedehands waren overgenomen van de Zwitserse spoorwegen SBB.
Na de Tweede Wereldoorlog had de NS dringend behoefte aan materieel, omdat er tijdens de oorlog veel vernield of weggevoerd was. Van de Zwitserse SBB werden o.a. 22 stuks boventallige stoomlocomotieven uit de serie A3/5 603-649 overgenomen.
De locomotieven zouden aanvankelijk als NS serie 3651-3672 in dienst worden gesteld, maar omdat de laatste drie exemplaren van de oorspronkelijke serie NS 3500 kort daarvoor waren afgevoerd kregen deze ex SBB locomotieven de nummers 3501-3522. Ze werden tussen mei en oktober 1946 in vijf konvooien via Frankrijk en Belgiƫ naar de Centrale Werkplaats van de NS in Tilburg gebracht. Daar werden nog enkele aanpassingen voor de Nederlandse dienst aangebracht en ze kwamen vanaf juni 1946 in ongewijzigde zwarte kleurstelling in dienst. De locomotieven werden ingezet vanuit de depots Zwolle, Nijmegen, Den Haag, Venlo en Zutphen. Bij de NS kregen ze door de smalle messing band rond de schoorsteen de bijnaam 'Goudvinken'. Slechts enkele locs werden in NS-groen geschilderd, zo ook de NS 3502. Na slechts enkele jaren dienst werden de locomotieven reeds tussen 1948 en 1952 afgevoerd.
Bron: Wikipedia

Model
Het handvervaardigde messing model is voorzien van fine scale wielen en stroomafname via de loc en via de tender. De rijeigenschappen zijn uitstekend.  De loc is voorzien van verende buffers en modelschroefkoppelingen.

 

© 2022 Philotrain
Handcrafted Fine Scale Brass Models