69C - NS mP 3002 motorpostrijtuig geel/rood

De Motorpost mP 3000 is een Nederlands elektrisch motorrijtuig, speciaal ingericht voor het vervoer van post. Omdat het meevoeren van post in reizigerstreinen door het laden en lossen regelmatig voor vertraging zorgde, werd in de jaren vijftig besloten om de post zo veel mogelijk gescheiden van het reizigersvervoer te vervoeren. Door de buitendienststelling van Mat '24 (Blokkendozen) in de reizigersdienst, kwamen elektrische motorrijtuigen beschikbaar. Een aantal motorrijtuigen werd verbouwd tot motorpostrijtuigen en genummerd in serie mP 9200. Nu kon de post los van reizigerstreinen vervoerd worden in elektrisch materieel met vergelijkbare snelheid. Tussen 1956 en 1960 werden in totaal 25 stuks Blokkendoos-motorrijtuigen verbouwd tot motorpost.

In de jaren zestig werden door de PTT 35 stuks speciaal voor het postvervoer ontworpen motorpostrijtuigen aangeschaft ter vervanging van de gedateerde Blokkendoosrijtuigen. De serie werd genummerd in mP 3000 en is afgeleid van het Elektrisch Materieel '64. De rijtuigen zijn in 1965 en 1966 gebouwd door Werkspoor. De eigenaar was de PTT, maar het onderhoud werd verzorgd door de NS, die ook het rijdend personeel leverde.

In tegenstelling tot Mat '64, dat van Scharfenbergkoppelingen was voorzien, heeft een mP 3000 conventionele schroefkoppelingen en buffers, waardoor koppeling met de postrijtuigen Plan C, Plan E en Plan L en met postgoederenwagens mogelijk was. Treinschakeling was mogelijk tot maximaal drie mP's. Aanvankelijk waren de motorpostrijtuigen roodbruin geschilderd. Voor een betere zichtbaarheid kregen ze later een groot geel vlak tussen de lichtbalk en het derde frontsein Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig tot de eerste helft van de jaren tachtig werden de motorpostrijtuigen overgeschilderd in een combinatie van de nieuwe NS-huisstijl (geel) en de PTT-huisstijl (rood). Sinds de jaren zeventig reden ze voornamelijk met de speciale rode postwagens type Hbbkkss.
Bron: Wikipedia

Model
Het model van de geel/rode mP 3002 is voorzien van met de rijrichting wisselende front-/sluitverlichting, verende buffers en modelschroefkoppelingen aan beide zijden.

 

 

© 2023 Philotrain
Handcrafted Fine Scale Brass Models