De directie van de Gemeentetram wilde op een aantal tramlijnen uit zuinigheidsoverwegingen een éénmanswagensysteem invoeren, maar wilde met dit systeem op beperkte schaal eerst een proef nemen. Op 5 september 1920 waren de ontwerptekeningen klaar voor de bouw van vijf éénmanswagens en op 26 november werd de Wethouder voor de Gemeentebedrijven toestemming gevraagd het nodige te mogen verrichten teneinde vijf van zulke motorwagens te kunnen laten bouwen.
De Gemeentetram ging in zee met de leverancier aan wie in dat jaar de vervaardiging was opgedragen van twintig middeninstapbijwagens, namelijk de firma Linke Hofmannwerke te Breslau.
Uiteindelijk werden in 1922 de vijf bestelde Bergmannwagens afgeleverd.
Op 20 december 1922 werden de wagens in dienst gesteld op kringlijn 22, Centraal Station - De Ruyterkade - Centraal Station.
Bron: Traminfo.nl
Model
Het model van de Bergmannwagen rijdt op lijn 18. Dit is naar Amsterdams gebruik ook zichtbaar aan het grote lijnnummer in de beugel. De motorwagen is gebouwd uit messing.
De Amsterdamse tramlijn 18 is in 1913 ontsproten uit de gedachte lijn 7 niet langer naar Kattenburg te laten rijden. Het gedeelte Mariniersplein – Schippersgracht van lijn 7 werd gekoppeld aan de tramlijn langs de Prins Hendrikkade en daarmee was lijn 18 geboren op de route Mariniersplein – Stationsplein. De lijnkleuren van lijn 18 werden vastgesteld op blauw/wit vertikaal verdeeld.
Lijn 18 had het niet bijzonder druk. Dit verklaart waarom de lijn nooit bijwagens heeft gekend. De motorwagens waren die van het kleinste type, enige korte perioden van grotere wagens daargelaten.
Een verlenging naar de Dam in 1915 zou lijn 18 wel eens goed kunnen doen, was de gedachte. Per 16 augustus van dat jaar voerde de route van lijn 18 via het Damrak naar de Beursstraat.
Lijn 18 heeft zijn bestaan als lange lijn nog kunnen rekken tot 1 januari 1932. Per die datum werd een forse ingreep in het tramnet gedaan die onder meer de oostelijke delen van de routes van de lijnen 13 en 18 deed verdwijnen. Lijn 18 werd ingekort tot het traject Sloterdijk - Nassauplein en zo is het tot de opheffing in 1960 gebleven.
Bron: www.AmsterdamseTrams.nl