In 1939 kocht de Gemeentetram Amsterdam 12 motorwagens van de Gemeentetram Utrecht die in de Domstad niet meer nodig waren. De wagens waren genummerd 67-78. Utrecht had besloten het trambedrijf te staken en voortaan het openbaar vervoer uit te voeren met behulp van autobussen. Al spoedig leverde dit problemen op toen de Duitse bezetting begonnen was. Brandstof voor autobussen werd al snel schaars.
Amsterdam was bezig het materieelpark zo voordelig mogelijk te moderniseren. De 12 Utrechtenaren die elders geen aftrek konden vinden kwamen tegen betaling van 1.000 gulden per stuk in het bezit van de Amsterdamse Gemeentetram. De motorwagens waren gebouwd bij Werkspoor en nog maar 12 jaar oud. De motorwagens werden in Amsterdam 1 – 12 genummerd. Later werden de Utrechtenaren gemoderniseerd en ingedeeld in de serie 301 – 312. Nummer 1 is tot op heden in de oorspronkelijke staat bewaard als museumtramwagen.
Bron: Geheugen van de Amsterdamse Tram
Model
Fairfield heeft een metalen bouwset op de markt gebracht van deze tramserie. Uit deze bouwset is dit model netjes gebouwd en afgewerkt. De tram bestaat voornamelijk witmetalen gietdelen.
De Amsterdamse tramlijn 5 was oorspronkelijk een oost-west-verbinding die op 17 juli 1902 als vierde elektrische tramlijn werd ingesteld op de route Haarlemmerplein - Haarlemmerstraat - Damrak. Het oostelijke gedeelte Weesperzijde - Utrechtsestraat - Damrak kwam in dienst op 12 maart 1904. In latere jaren is de lijn aan de westzijde doorgetrokken naar de Spaarndammerbuurt en aan de oostzijde naar het Amstelstation.
Lijn 5 bereed sinds 1945 de route Amstelstation - Wibautstraat - Ruyschstraat - Ceintuurbaan - Van Woustraat - Frederiksplein - Utrechtsestraat - Muntplein - Centraal Station en verliet daarmee de in de oorlogsjaren gebruikte route via de Rijnstraat en Van Woustraat. Toen op 9 september 1948 ook lijn 4 in dienst kwam, kon lijn 5 de gehele Wibautstraat berijden om via de Hogesluis zijn route naar de binnenstad te vervolgen.
Bron: www.AmsterdamseTrams.nl
Utrechtenaar 301 in de zomer van 1980 als museumwagen aan het eindpunt Haarlemmermeerstation in afwachting van een rit richting Amstelveen. Inmiddels is de motorwagen teruggebracht in de oorspronkelijke staat van 1939 en draagt sinds 1990 weer het wagennummer 1. Foto: Wim Wolters