Fairfield - Kit Amsterdamse motorwagens 1-12 (301-312) "Utrechtenaren"

In 1939 kocht de Gemeentetram Amsterdam 12 motorwagens van de Gemeentetram Utrecht die in de Domstad niet meer nodig waren. De wagens waren genummerd 67-78. Utrecht had besloten het trambedrijf te staken en voortaan het openbaar vervoer uit te voeren met behulp van autobussen. Al spoedig leverde dit problemen op toen de Duitse bezetting begonnen was. Brandstof voor autobussen werd al snel schaars.

Amsterdam was bezig het materieelpark zo voordelig mogelijk te moderniseren. De 12 Utrechtenaren die elders geen aftrek konden vinden kwamen tegen betaling van 1.000 gulden per stuk in het bezit van de Amsterdamse Gemeentetram. De motorwagens waren gebouwd bij Werkspoor en nog maar 12 jaar oud. De motorwagens werden in Amsterdam 1 – 12 genummerd. Later werden de Utrechtenaren gemoderniseerd en ingedeeld in de serie 301 – 312. Nummer 1 is tot op heden in de oorspronkelijke staat bewaard als museumtramwagen.
Bron: Geheugen van de Amsterdamse Tram

Bouwset
Fairfield heeft een metalen bouwset op de markt gebracht van deze tramserie. De bouwset is compleet met witmetalen gietdelen, een aandrijving, decals en een duidelijke exploded view bouwhandleiding.

Utrechtenaar GVB nr. 4 op lijn 4 aan het eindpunt in de Rivierenbuurt.
Foto uit juni 1940, Public domain, via Wikimedia Commons Foto: dhr. Stigter.


Utrechtenaar 301 in de zomer van 1980 als museumwagen aan het eindpunt Haarlemmermeerstation in afwachting van een rit richting Amstelveen. Inmiddels is de motorwagen teruggebracht in de oorspronkelijke staat van 1939 en draagt sinds 1990 weer het wagennummer 1. Foto: Wim Wolters

 

© 2024 Philotrain
Handcrafted Fine Scale Brass Models